DİZEL PARTİKÜL FİLTRE İPTALİ
DİZEL PARTİKÜL FİLTRE İŞLEMLERİ
Partikül Filtresi Nedir?
Dizel araçlarda, motorun çıkış kısmına entegre edilmiş, motorda yanan yakıttan dolayı oluşan gazlardan karbon monoksit (CO) ve azot oksit (NOx) partiküllerinin tutunduğu, içine hapsolduğu seramik yapıda filtredir. Yanma sonucu oluşan egzoz gazı ilk olarak dizel partikül filtresinde süzülür.
Partikül Filtresi Neden Var?
1997 Yılında Kyoto'da, sera gazlarının Dünya'ya verdiği zararı azaltmak amaçlı başta ABD olmak üzere birçok gelişmiş ülkenin imzaladığı Kyoto Protokolü gereği vardır. Zira protokolden ilk ayrılan ülke 2001 yılında ABD'dir. 2009 yılında Türkiye dahil olmuştur. Kyoto protokolüne dahil olan ülkelere satış yapan taşıt üreticileri araçları Dizel Partikül Filtreli olarak göndermek zorundadırlar.
Partikül Filtresi Hangi Araçlarda Bulunur?
2009 yılı ve sonrası Türkiye'deki tüm dizel araçlarda bulunur. Chevrolet ve BMW üreticileri 2007 yılından itibaren, Fiat grubu ise 2010 yılından itibaren DPF'li araç göndermektedir. Avrupa birliği ülkeleri için ise 2002 yılından itibaren DPF'li araç üretilmektedir.
Partikül Filtresi Sistemi Nasıl Çalışır?
Dizel partikül filtresinin üzerinde 3 adet DPF sensörü bulunur, ayrıca Oksijen sensörü vardır bu DPF sensörü değildir. 3 sensörden 2 tanesi "fark basınç sensörü"dür, diğeri sıcaklık sensörüdür. Fark basınç sensörünün biri motora yakın olan uçta diğeri filtrenin diğer ucundadır. Filtreniz aşağıda bahsedeceğim sebeplerden dolayı dolduğunda basınçlı egzoz gazı motor ile filtre arasında sıkışır ve sensör bu basınç değerini kaydeder, diğer uçtaki sensör dışarıdaki basıncı ölçeceğinden 2 sensör arasındaki fark yüksek çıkar. Fark basınç sensörü bilgiyi motor kontrol ünitesine ileterek ya arıza lambası yakar ya da rejenerasyon başlatır. Aracınız fazla yakıt tüketerek partikül filtrenizi 650 dereceye ulaştırmaya çalışır, sıcaklık sensörü ise bu ısınma durumunu kontrol eder.
Rejenerasyon Süreci Nedir?
Aracınızın fazla yakıt ve yüksek basınç ile partikül filtrenizi yenilemeye yani temizlemeye çalışmasıdır. Üreticiler 2500-3000 devirde 15 dakika boyunca kesintisiz kullanmanızı önerir. Aracınız 650 dereceye ulaşana kadar fazla yakıt alır, eğer sıcaklık sensörünüz arızalı ise bu sıcaklık artışı durmayacak ve aracınız yanma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır. Eğer fark basınç sensörünüz arızalı ise basıç seviyesini ölçemeyecek ve yüksek basınçtan dolayı motora ciddi zararlar verecektir. Kısaca DİKKAT edilmesi gereken bir durumdur.
Rejenerasyon Olmaksızın DPF Tıkanıklığı
Aracınız çekişten düşer, ara ara beyaz duman atar, yokuşlarda güç üretemez, arıza lambası yakar, kimi araçlarda turboyu kapatır ve koruma moduna alır, VAG grubu araçlarda kıvrımlı tel işaretini yakar korumaya alır, PSA grubu araçlarda araç 3000 devri geçemez.
Partikül Filtresi Neden Tıkanır?
- Sürekli kısa mesafe kullanım; aracınızı ilk çalıştırdığınızda enjeksiyonu yüksek çalışır. Motoru ısıtıp optimal seviyeye getirmek isteyecektir. Bu esnada fazla yakıttan kaynaklı tıkanma olur, araç daha ısınmadan sürüşünüz biterse biriken kurumu atamaz. Bu yolculuklarınızı aynı şekilde devam ederse tıkanması kaçınılmazdır.
- Kötü mazot; Kalitesiz yakıt kullanımı enjektör ve yakıt yolu sisteminize zarar verir, zarar görmüş sistem aracın dumanlı çalışmasına sebep olur, duman kısa sürede filtreyi tıkar.
- Basınç hortumlarındaki sorun; Turbo yüksek basınçlı hava üretip motora basıç gönderir, turboya bağlı bütün sistemde yüksek basınç vardır, hortumlardaki en ufak bir çatlak, delik veya intercoolerdaki kaçak dumana sebep olur ve bu duman filtrenizi tıkar.
- Hava sistemindeki sorun; Aracınızın motoruna girecek olan havayı havaakışmetre ölçmektedir, havaakışmetre sensörü arızalanırsa yanma için gerekli havayı ayarlayamayacak ve zengin-fakir karışımdan dolayı dumanlı çalışmasına sebep olacaktır, bu durum da filtrenizi tıkar.
- Zamana ve kilometreye bağlı tıkanıklık; sonuçta bu bir FİLTREdir. aracınızda sorun olmasa bile fazla km veya fazla zamana bağlı tıkanıklık da yaşanıyor olabilir.
NOT: Aracımda duman yok demeyin; partikül fitresinin amacı o dumanı içine hapsederek doğaya salınmasını engellemek yani dumanı görmemeniz gayet normal bir durum.
DPF Doluluğuna Çözümler
- Temizlenmesi; filtre motordan sökülür, basınçlı hava, ilaç veya çeşitli kimyasallarla müdahale edilir, filtre doluluğunuz % 85 ten % 80-75 lere düşer, araç anlık rahatlar; kısa bir süre sonra aynı sorunu yaşarsınız, zaten bu işleme kimse garanti vermez. Yağılan işçilik ve paranız boşa gider.
- Durağan Rejenerasyon; aracınız servis cihazı ile duruyorken rejenerasyon sürecine başlar, temizleme işlemi uzunca bir süre yaşanır, bu durum yüksek sıcaklıktan dolayı tehlikelidir ve enjektörlerden yüksek miktarda yakıt geleceği için yakıt yolu sisteminize ciddi zararlar verir.
- Yeni Filtre Takılması; Aracınızı aldığınızda da filtreniz yeni ve temizdi, zira yenisi 6.000TL ile 20.000TL arası değişmekte yani oldukça pahalı bir parçadır. Kesinlikle tekrar dolma riski vardır.
- Kesin ve garantili olan çözüm;
Partikül Filtresi İptali
Partikül filtresi dolduğunda sensörlerden Motor Kontrol Ünitesine bilgiler gelir ve motor çalışma şeklini değiştirir, kimi zaman motoru korumaya alır kimi zaman rejenerasyon başlatır kimi zaman da arıza lambasını yakar. Araç bunları motor beynine iletilen ve motor beyninin verdiği komutlar ile yapar. Bizler motor beynindeki orijinal verileri alırız , aldığımız dosyanın üzerinde orijinalliği bozulmadan profesyonel şekilde düzenlemeler yaparız, araca düzenlediğimiz yazılımı yüklediğimizde birdaha partikül filtresi ile ilgili hiçbir sorun çıkarmayacak şekilde çalışır. Partikül filtresinden kurtulmanızda hiçbir sakınca kalmamıştır. Yaptığımız işe SÜRE VE KM SINIRI OLMAKSIZIN GARANTİ verecek kadar iddialıyız...