EGR İPTALİ
EGR sistemi tüm dizel taşıtlarda nadiren benzili araçlarda bulunan egzoz gazı devirdaim (Exhaust Gas Recirculation) sistemidir. Bazı araçlarda elektronik mekanizma bulunurken bazı araçlarda mekanik çalışma prensibine sahiptir. Motorda yanma yaşandıktan sonra açığa çıkan CO ve NOx salınımını en aza indirmeyi amaçlayan bu sistem sürekli egzoz gazına maruz kaldığı için bozulup arıza vermesi kaçınılmazdır.
Eğer EGR valfi açık kalırsa egzoz gazını direk motor bloğuna çevirir ve yanma için gerekli olan oksijeni alamaz aracınız çalışmaz, valf kısmen açık kalmışsa çalışır siyah duman atar ve çekiş düşer, valf kapalı konumda kalıp sistemin çalışmasında aksaklık, düzensizlik veya sapma yaşandı ise arıza lambası yakar, değiştirilmesi için sinyal gönderir, çogu araç için turboyu kapatarak koruma moduna alır.
EGR arızalarını yazılım ile sistemi kapatıp gerekirse mekanik kapama ile sonsuza dek çözüyoruz. Araç sadece rölantideyken aktif olan bu sistemin devredışı kalması motor ömrünü uzatacağı gibi emisyon ölçümlerinde herhangi bir değişikliğe yol açmayacaktır. Daha detaylı bilgi için iletişim kurabilirsiniz...
EGR İptali Sonrası
EGR iptali sonrası aracınız eski sağlığına kavuşacak ve bir daha egr ile alakalı sorun yaşama riskiniz kalmayacaktır. Yaptığımız işe ömür boyu garanti verecek kadar iddialıyız...
ERG / ADBLUE / KATALİZÖR / LAMBDA
Teknik olarak (NOX) Lambda sensörü olarak bilinen, bir çok kişi tarafından ise Oksijen Sensörü olarak adlandırılan sensördür.
Oksijen (Lambda) Sensörü, egzoz gazındaki oksijen miktarını algılayarak motor kontrol ünitesine (ECU) bildiren sensördür. Yani motora alınan havanın (oksijenin) ne kadarı yanmış (kullanılmış)? Ne kadarı yanmadan egzoz gazından dışarı atılmış? buna bakılır. Bu bilgi, motorun yanma odasında gerçekleşen yanma (patlama) hakkında, motor kontrol ünitesine (ECU – BEYİN) bilgi verir.
Lambda Sensörü egzoz manifoldunun çıkışında bulunur. Egzoz manifoldunun çıkışında katalitik konvertör bulunmaktadır, lambda sensörü katalitik konvertörden hemen önce, egzoz borusuna sonda şeklinde takılmıştır.
Geneldelambda sensörü sayısı 1 dir, fakat yeni nesil otomobillerde iki tane lambda sensörü kullanılmaktadır. Sensörlerden ilki katalitik konvertörün giriş tarafında, ikincisi ise katalitik konvertörün çıkış tarafında egzoz borusunda bulunur. 2. sensörün kullanılma sebebi, katalitik konvertörün çalışmasını kontrol etmek, doğru çalışıp çalışmadığını belirlemektir.
Oksijen (Lambda) Sensörünün Arıza Belirtileri
Lambda sensörleri çalıştıkları ortama bakıldığında çok dayanıklı sensörlerdir fakat zamanla eskiyip değiştirilmeleri gerebilir.
Lambda sensörlerinin özelliklerini yitirlemeleriyle, aşırı kirlenmeleriyle, ölçüm hassasiyetleri azalır, hassas voltaj sinyali üretemezler. Lambda sensörü sonda ucunda, dış ortamdan gelen su-çamur-toz gibi kirleticiler sebebiyle, ya da egzoz gazından gelen kurşun, sülfür, silikon, yakıt külü ve yakıt katkı maddeleri sebebiyle katman oluşabilir.
Bu durumda motor hava-yakıt karışımını ideal olarak ayarlayamaz, yakıt sarfiyatı artar, egzoz emisyonları artar, motor performansı azalır. Lambda sensörü tamamen arızalandığında, genellikle motor zengin karışımla çaşlışır ve bu yakıt tüketimini aşırı yükseltir. Aracımın yakıt sarfiyatı çok arttı çok yakmaya başladı ne yapmalıyım diyorsanız, piston-silindir-subap sisteminde bir arıza yoksa, sebebi lambda (oksijen) sensörünün bozulmuş – aşırı kirlenmiş olmasındandır.
Sensör voltaj muayenesi en sağlıklı şekilde özel ölçüm aletleriyle ya da osiloskopla yapılabilir, böylece sensörün ürettiği voltaj dalgaları daha iyi görülebilir ve yorum yapılabilir.
Lambda sensörünü iptal ettirmek için uzman olmayan kimselere müdahale ettirilmesi kötü sonuçlar doğurabilecektir.Aracınızın yanma ve oksijen orantısının iyi ayarlanmaması durumunda belirli farklı arızalar oluşabilir,aracınız ciddi performans kayıplarına uğrayabilecektir.
Uzman ekibimizle sizlere tüm problemlerinizde destek olabilecek velambda sensörü iptali hakkında çözüm sağlayabilecektir.